alternatieve-brandstoffen-header-image

CNG (Compressed Natural Gas)

CNG is aardgas onder druk en is een stuk milieuvriendelijker dan benzine of diesel. De brandstof is geschikt voor personenwagens, bestelwagens en trucks. De voertuigen zijn relatief duur in aanschaf, maar de meerprijs verdient u snel terug door de lage brandstofkosten. Het tanken kan iedereen en is veilig. En niet onbelangrijk: de voertuigen zijn stil, wat zowel voor de omgeving als de bestuurder fijn is.

U tankt CNG met de GO tankkaart op veel plaatsen in België. Onze account managers adviseren u graag over de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter via onderstaande button en we bellen u snel vrijblijvend terug.

Neem contact met mij op

Wat is CNG?

CNG is de benaming voor aardgas onder druk en is veel milieuvriendelijker en goedkoper dan benzine en diesel. Het bestaat in twee varianten: grijs en groen gas. Grijs gas is fossiel gas dat wordt gewonnen onder de aardkorst. Groen gas is circulair gas dat wordt gemaakt uit afvalstromen als rioolslib, mest of GFT (biomassa) of stortgas (uit gestort afval of vuilnis).

Uitstoot

CNG heeft door een gunstige koolstof-waterstofverhouding een CO2-uitstoot die 20 tot 25% lager ligt dan bij een klassieke benzinemotor. Het is een schone brandstof, door de afwezigheid van benzenen en toluenen. De uitstoot van fijnstof kan tot 99% dalen en stikstofoxiden (NOx) met 85%.

Wagenpark

Er bestaan twee types voertuigen: mono-fuel (volledig CNG, met name voor bestel- en vrachtwagens) en bi-fuel (in combinatie met benzine). Een mono-fuel voertuig heeft een actieradius van 250 tot 500 km. Met bi-fuel voertuigen schakelt u over op benzine als de CNG op is. Het tanken duurt even lang als bij reguliere brandstoffen. Een CNG-voertuig kost iets meer dan een benzine- of dieselvoertuig, maar dit verschil verdient u snel terug door de lage tankkosten. De prestaties van een CNG-motor blijven langer op peil dan bij benzine of diesel, doordat er minder vuil afgezet wordt in de motoronderdelen. Zo zijn er langere onderhoudsintervallen mogelijk m.b.t. de smeeroliebeurten.

Tankstations

U tankt CNG op al ruim 30 locaties in België. In de stationfinder vindt u een actueel overzicht van de stations waar de brandstof beschikbaar is (selecteer 'CNG' onder 'Brandstoffen' bij uitgebreid zoeken).

Prijs tankbeurt

CNG is goedkoper dan benzine en diesel. Hierdoor verdient u de meerprijs bij de aanschaf van een voertuig snel terug.

Stil

De motoren zijn 50% tot 75% stiller dan een dieselmotor. En dat wordt steeds belangrijker, zeker in de vele stedelijke en dichtbevolkte gebieden. Bovendien creëert u op die manier extra prettige omstandigheden voor uw medewerkers onderweg.

Veilig

Rijden op CNG is veiliger dan LPG. Het is lichter dan lucht en vervliegt daardoor snel wanneer het in de openlucht komt. In tegenstelling tot met LPG, mag u met een CNG-voertuig wél parkeren in ondergrondse parkeergarages. De gastanks worden ontworpen, vervaardigd en gecertificeerd volgens de hoogste industriestandaarden waardoor ze goed bestand zijn tegen een aanrijdingen of brand.

Energietransitie

Als organisatie moet u niet alleen voldoen aan de wettelijke milieueisen, maar ook uw (potentiële) klanten stellen eisen aan uw duurzaamheid. Door de inzet van CNG komt u hieraan tegemoet en draagt u actief bij aan de energietransitie, wat u een concurrentievoordeel kan opleveren.

Conclusie

CNG-voertuigen kosten iets meer, maar dat verdient u snel terug door de lage tankkosten. Dankzij de groene eigenschappen en het aantal tankstations dat snel uitbreidt, is het één van de brandstoffen voor de toekomst.

Als u ook andere brandstoftypes overweegt of meerdere alternatieven wilt testen, dan is de GO tankkaart de juiste oplossing. We bieden u de flexibiliteit om per tankkaart te bepalen welke brandstoffen ermee getankt kunnen worden. Zo behoudt u het overzicht over alle tanktransacties voor iedere brandstof.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Bel +32 2 808 29 28 of mail naar gocard.be@wexinc.com

Of laat uw gegevens achter via onderstaande button en we bellen u z.s.m. terug:

Neem contact met mij op